Култура

Известување за Оглас бр.2/2021

Почитувани, Огласот со бр.2/2021 година од 28.07.2021 година, распишан од Градоначалникот на Општина Кратово за избор на Директор на ЈОУ Дом на култура ,,Лазар Софијанов“ Кратово, продолжува да тече во траење од 5 дена од 10.11.2021 до 14.11.2021 година. Мирувањето на Огласот од 07.08.2021 година е завршено со Локалните избори и конституирањето на Советот на …

Известување за Оглас бр.2/2021 Види повеќе »

Проект: Дисперзирана драматика: Сирота мала богата драма во Кратово (драми во движење)

Проект: Дисперзирана драматика: Сирота мала богата драма во Кратово (драми во движење) Продуценти: Македоснки центар ИТИ/ПРОДУКЦИЈА Година: 2019 Екипа: Иванка Апостолова Баскар (продуцент, визуелна драматургија), Теа Беговска (адаптација. режија), Емилија Мицевска Трајковиќ (актерка), Томе Станковски (актер), Михаило Апостолов (видео), Весна Б. Апостолова (фотографии), драмски автори: Ева Камчевска, Надица Трајкова, Елена Пренџова, Теа Беговска, Кирил Дончов, …

Проект: Дисперзирана драматика: Сирота мала богата драма во Кратово (драми во движење) Види повеќе »

Изложбата и јавната презентација на студентските проекти изработени на тема „Визии, стратегии, концепти и проекти за развој на градот Кратово“

Фотографии од отворањето на Изложбата и јавната презентација на студентските проекти изработени од предметот Урбанистичко обликување 2 (Архитектонски факултет Скопје / Faculty of Architecture, UKIM)на тема „Визии, стратегии, концепти и проекти за развој на градот Кратово“ која се одржа на 7 февруари 2020 (петок) во средното општинско училиште „Митко Пенџуклиски“ во Кратово Архитектонски факултет

Компиријада Кратово 2019

  Манифестацијата „Компиријада 2019“ Кратово по петти пат под покровителство на МЗШВ се организира во општина Кратово. Оваа година ќе се реализира на ден 16.11.2019 година (сабота) од 11 часот на Плоштад Маршал Тито. Презентација и промоција на кратовскиот природен компир како и на останатите земјоделски и гастрономски обележја на Кратово преку многубројните специјалитети кои …

Компиријада Кратово 2019 Види повеќе »

Изложба на архитектонски нацрти „Еднакво пристапен простор за сите“

Изложба на архитектонски нацрти „Еднакво пристапен простор за сите“ Во периодот од 20 – 24 септември 2019 година, Општина Кратово ги реализира активностите од проектот „Денови на архитектурата во Кратово“. По тој повод во Кратово се одржува работилница „Еднакво пристапен простор за сите“, на која учествуваат вкупно 18 студенти по архитектура под менторство на проф. …

Изложба на архитектонски нацрти „Еднакво пристапен простор за сите“ Види повеќе »

Дела од ликовната колонија Карпино на изложба во Кратово

Во ликовниот салон на Музеј на град Кратово на ден 06.09.2019 година (петок) со почеток од 12.30 часот ќе биде  отворена изложба на  дела создадени на 16. Меѓународна ликовна колонија „Карпино 2018“ – Куманово. Ќе бидат претставени 30-ина слики изработени во техника акрил на платно и масло на платно, од 14 автори од Македонија и од …

Дела од ликовната колонија Карпино на изложба во Кратово Види повеќе »

КУД „Ефрем Каранов“ учествува на меѓународен фестивал во Молдавија

Триесетина членови на КУД „Ефрем Каранов“ од Кратово со поддршка од Општина Кратово се заминати во Кахул (Молдавија), градот кој во периодот од 4-7 јули 2019г. е домаќин на 16-тото издание на Меѓународниот фолклорен фестивал “Nufarul Аlb”. Овој фестивал се организира на секои две години. Прв пат е организиран во 1989 година.  Годинава КУД „Ефрем …

КУД „Ефрем Каранов“ учествува на меѓународен фестивал во Молдавија Види повеќе »

OДБЕЛЕЖАНИ 110 ГОДИНИ ОД СМРТТА НА ЈОСИФ ДАСКАЛОВ

OДБЕЛЕЖАНИ 110 ГОДИНИ ОД СМРТТА НА ЈОСИФ ДАСКАЛОВ На 3 јуни 2019г. (понеделник) во Музеј на град Кратово со почеток во 12ч. се одбележа 110 годишнината од смртта на Јосиф Даскалов. Настанот се одржа во соработка со Музеј на град Кратово и Сојузот на борци на НОБ и граѓани продолжувачи – Кратово.  На истиот зедоа …

OДБЕЛЕЖАНИ 110 ГОДИНИ ОД СМРТТА НА ЈОСИФ ДАСКАЛОВ Види повеќе »

Во Кратово одбележан 25 април – Ден на првото ослободување на градот

Општина Кратово го одбележа Денот на првото ослободување на градот (25 април), ден кога во 1944 година, граѓаните на Кратово за прв пат ја видоа слободата. Иако слободота траеше само еден ден, сепак овој датум е историски многу значаен за нашиот град од воен аспект и истиот го најави крајот на окупацијата од бугарските фашисти. …

Во Кратово одбележан 25 април – Ден на првото ослободување на градот Види повеќе »

НАЈМЛАДИТЕ ГО ОДБЕЛЕЖАА ДЕНОТ НА ШЕГАТА ВО КРАТОВО

НАЈМЛАДИТЕ ГО ОДБЕЛЕЖАА ДЕНОТ НА ШЕГАТА ВО КРАТОВО Одбележувањето на „1 Април – Денот на шегата“ во Кратово  започна  со изведба на театарската претстава за деца „Зеленковци“ во продукција на „Театар Провокација“ од Скопје. Претставата се одржа во  Мултимедијалниот центар (Кино салата) со почеток во 10.30ч  и истата беше  проследена (бесплатно) од децата во соработка со …

НАЈМЛАДИТЕ ГО ОДБЕЛЕЖАА ДЕНОТ НА ШЕГАТА ВО КРАТОВО Види повеќе »

ВО КРАТОВО ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПОЕЗИЈАТА СО МАНИФЕСТАЦИЈАТА „КРАТОВО ПЕЕ“

ВО КРАТОВО ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПОЕЗИЈАТА СО МАНИФЕСТАЦИЈАТА „КРАТОВО ПЕЕ“ Во Музеј на град Кратово во саботата ден 23 март 2019г. за прв пат се одржа манифистецијата „Кратово пее“, со што соодветно беше одбележан Денот на пролетта (21 март) и Светскиот ден на поезијата (21 март). Настанот беше инициран и организиран од Здружение на …

ВО КРАТОВО ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПОЕЗИЈАТА СО МАНИФЕСТАЦИЈАТА „КРАТОВО ПЕЕ“ Види повеќе »

КУЛТУРНА МАНИФЕСТАЦИЈА „КРАТОВО ПЕЕ“

КУЛТУРНА МАНИФЕСТАЦИЈА „КРАТОВО ПЕЕ“ На ден 23 март 2019г. во Музеј на град Кратово со почеток во 12ч. ќе се одржи манифестацијата „Кратово пее“, со што ќе биде одбележан  Денот на пролетта и Светскиот ден на поезијата. Манифестацијата „Кратово пее“ се состои од поетско читање на творби oд повеќе македонски автори во пријатна музичка придружба, …

КУЛТУРНА МАНИФЕСТАЦИЈА „КРАТОВО ПЕЕ“ Види повеќе »

По повод 24 февруари, ден кога Православната црква го празнува споменот на Св. Новомаченик Ѓорѓи Кратовски, патронот и заштитник на градот Кратово, Општина Кратово организираше тридневна празнична програма од културни и спортски активности

По повод 24 февруари, ден кога Православната црква го празнува споменот на Св. Новомаченик Ѓорѓи Кратовски, патронот и заштитник на градот Кратово, Општина Кратово организираше тридневна празнична програма од културни и спортски активности. На 22 февруари 2019г. со почеток во 13ч. во Дом на култура „Лазар Софијанов“ во Кратово беше отворена фотографска изложба „По трагите …

По повод 24 февруари, ден кога Православната црква го празнува споменот на Св. Новомаченик Ѓорѓи Кратовски, патронот и заштитник на градот Кратово, Општина Кратово организираше тридневна празнична програма од културни и спортски активности Види повеќе »

Фотoграфска изложба „По трагите на Св.Кирил и Методиј“ – петок, 22.02.2019

По повод патрониот празник на Кратово, Св. Ѓорѓи Кратовски, Општина Кратово со задоволство Ве поканува на отварањето на фотoграфската изложба „По трагите на Св.Кирил и Методиј“, што ќе се одржи во Дом на Култура “Лазар Софијанов” – Кратово на 22.02.2019г. (петок) со почеток во 13ч. Изложбата се состои од вкупно 32 дела и дел од …

Фотoграфска изложба „По трагите на Св.Кирил и Методиј“ – петок, 22.02.2019 Види повеќе »

Scroll to Top