Author name: Admin Admin

РЕШЕНИЕ за определување на локации за бесплатно истакнување на изборни плакати  

Врз основа на член 4 од Одлуката за истакнување на изборни плакати без надоместок бр.09-304/1 од 26.02.2016 година („Службен Гласник на општина Кратово“ бр. 2/2016), а согласно член 78 од Изборниот законик („Службен весник на РМ“  бр. 40/06, 136/08, 148/08, 155/08, 163/08, 44/11, 51/11, 142/12, 31/13, 34/13, 14/14, 30/14, 196/15, 35/16, 97/16, 99/16, 136/16, 142/16, …

РЕШЕНИЕ за определување на локации за бесплатно истакнување на изборни плакати   Види повеќе »

26.03.2024-РАНКОВЦЕ – КРАТОВО-Најава за минирање на тунел во близина на регионален пат Р1205

Почитувани, Во рамките на програмата за информирање на засегнати страни во реализацијата на проектот Изведба и завршување на преостанатите работи на втората делница, Бељаковце – Крива Паланка, како дел од проектот за Рехабилитација на железничкиот Коридор VIII, би сакале да Ве информираме дека на 26.03.2024, фирмата ГУЛЕРМАК АГИР САНАЈИ ИНШААТ ВЕ ТААХХУТ АНОНИМ ШИРКЕТИ Анкара …

26.03.2024-РАНКОВЦЕ – КРАТОВО-Најава за минирање на тунел во близина на регионален пат Р1205 Види повеќе »

Прославување на патрониот празник во нашиот град СВЕТИ ЃОРЃИ КРАТОВСКИ

Моштите на светителите се среќа за местото каде што почиваат. Чудесните дејствувања на Божјата благодат преку светителските мошти го прославуваат не само името Божјо и светителите, туку и самото место во кое почиваат и привлекуваат толпа народ кој ги почитува од сите страни. Каде што се моштите на светителите, таму е и нивниот дух, помош …

Прославување на патрониот празник во нашиот град СВЕТИ ЃОРЃИ КРАТОВСКИ Види повеќе »

КОНКУРС ЗА НАЈДОБРА ЛИТЕРАТУРНА ТВОРБА НА ТЕМА „СВЕТИ ЃОРЃИ КРАТОВСКИ – СВЕТИЛНИК И ЗАКРИЛНИК НА КРАТОВО“

ОПШТИНА КРАТОВО РАСПИШУВА: НАГРАДЕН КОНКУРС ЗА НАЈДОБРА ЛИТЕРАТУРНА ТВОРБА НА ТЕМА „СВЕТИ ЃОРЃИ КРАТОВСКИ – СВЕТИЛНИК И ЗАКРИЛНИК НА КРАТОВО“ По повод патрониот празник на Кратово „Свети Ѓорѓи Кратовски“ Општина Кратово распишува награден конкурс за најдобра литературна творба на тема: „Свети Ѓорѓи Кратовски–светилник и закрилник на Кратово“ Право на учество: ˚ Право на учество на овој …

КОНКУРС ЗА НАЈДОБРА ЛИТЕРАТУРНА ТВОРБА НА ТЕМА „СВЕТИ ЃОРЃИ КРАТОВСКИ – СВЕТИЛНИК И ЗАКРИЛНИК НА КРАТОВО“ Види повеќе »

СВЕТИ НОВОМАЧЕНИК ЃЕОРЃИ КРАТОВСКИ

Општина Кратово, Ве поканува на пречек на моштите и прославување на споменот на СВЕТИ ЃОРЃИ КРАТОВСКИ на ден 24 Февруари (сабота) 2024 година. Славејќи го и чествувајќи го неговиот светителски лик и спомен, императив на сите нас, неговите следбеници и поклоненици, уште повеќе да го збогатиме неговиот култ, зашто тој е наш, од нашиот род …

СВЕТИ НОВОМАЧЕНИК ЃЕОРЃИ КРАТОВСКИ Види повеќе »

Панахида Павел Шатев Кратово

Во чест и сеќавање на Павел Шатев истакнат македонски револуционер и анархист, член на Гемиџиите и еден од легендарните солунски атенатори, денеска во Кратово се одбележа годишнината од смртта на нашиот сограѓанин со положување на свежо цвеќе од повеќе делегации во градот предводена од Градоначалникот Тодорче Николовски и беше одржана панихида на спомен бистата пред …

Панахида Павел Шатев Кратово Види повеќе »

Богојавление Водици 2024

По повод големиот христијански празник „Богојавление“ – Водици, на ден 19.01.2024 година (петок), во 11 часот на градскиот базен во Кратово ќе се изврши Богојавленски водосвет под покровителство на Градоначалникот на Општина Кратово Тодорче Николовски и на Македонската православна црква, Кумановско-осоговска епархија. Заинтересираните верници треба да се пријават најдоцна до четврток (18.01.2024 година) на: 031 …

Богојавление Водици 2024 Види повеќе »

Целовечерен концерт во чест на Вања Лазарова

  Општина Кратово Ве поканува на целовечерен концерт со настап на универзитетскиот ансамбл “Македонија” при УГД Штип, а во чест на нашата легендарна пејачка на изворни народни песни, доајен на македонската народна музика Вања Лазарова родум од с.Страцин. Концертот започнува во 19 часот во петок на ден 27.10.2023 година во Мултимедијален центар (Кино сала) – …

Целовечерен концерт во чест на Вања Лазарова Види повеќе »

КОМПИРИЈАДА Кратово 2023

Општина Кратово, поддржана од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на РСМ, Ве поканува да земете учество на КОМПИРИЈАДА Кратово 2023 која ќе се одржи на ден 28.10.2023 година САБОТА во 11 часот на локација пред Плато на Дом на култура „Лазар Софијанов“ Кратово. Како дел од содржинските активности, ќе бидат поставени традиционални штандови/трпези на кои ќе биде презентирана традиционална храна приготвена со …

КОМПИРИЈАДА Кратово 2023 Види повеќе »

Одбележани 79 години од ослободувањето на Кратово

Ослободувањето на Кратово на 6-ти септември 1944-тата, беше одбележан со свечена седница по повод Денот на општината на која излагање имаше професор-историчар Александар Ефремовски. Во своето обраќање по повод празникот на градот кога се одбележуваат 79 години од неговата слобода, градоначалникот Тодорче Николовски се обрати и им го честиташе празникот на присутните граѓани, одддавајќи им …

Одбележани 79 години од ослободувањето на Кратово Види повеќе »

Барање за еднократна парична помош за ученик во прво одделение

Општина Кратово оваа година ќе доделува еднократна парична помош за семејствата чие дете прваче е запишано во основното училиште Кочо Рацин. Рокот за пријавување е до 30 септември 2023 година. Согласно Програмата за активностите на општина Кратово во областа на социјалната заштита и здравството за 2023 број 09-1649/1 од 15.11.2022 година („Службен гласник на Општина Кратово“ бр.13/22), освен училишен …

Барање за еднократна парична помош за ученик во прво одделение Види повеќе »

Соопштение за терестична (земјена) дезинсекција

Спроведувањето на превентивна дезинсекција како значајна општа мерка за заштита на населението, Општина Кратово согласно Програмата за спроведување на општи мерки за заштита на населението од заразни болести во 2023 година и Законот за заштита на населението од заразни болести, го издава следното С О О П Ш Т Е Н И Е За јавност: …

Соопштение за терестична (земјена) дезинсекција Види повеќе »

ЗЛАТНИ ДЕНОВИ КРАТОВО 2023!

ЗЛАТНИ ДЕНОВИ КРАТОВО 2023! Навистина се златни моментите кога се слави македонската музика! Македонска Приказна – Денови за паметење!

ИЗВЕСТУВАЊЕ за достапност на документ План за управување со животна средина и социјални работи (ПУЖССР) за под-проектот: Реконструкција на ЈЗУ „Здравствен дом Кратово“, Кратово со мерки за енергетска ефикасност

Во рамки на “Проектот за енергетска ефикасност во јавниот сектор во РСМ” кој се реализира од страна на Единицата за спроведување на проектот при Министерството за финансии со финансиска поддршка од Светска Банка, во компонентата за згради на централните власти предложена е реконструкција на ЈЗУ „Здравствен дом Кратово“, Кратово со мерки за енергетска ефикасност. Согласно …

ИЗВЕСТУВАЊЕ за достапност на документ План за управување со животна средина и социјални работи (ПУЖССР) за под-проектот: Реконструкција на ЈЗУ „Здравствен дом Кратово“, Кратово со мерки за енергетска ефикасност Види повеќе »

Scroll to Top